Steppen met je hond: alle basis instructies voor beginners

Steppen met je hond op een dogscooter is de veiligste en leukste manier om jezelf én je hond in conditie te houden. Een half uurtje wandelen is vaak te kort en het tempo te laag. Fietsen met de hond is gevaarlijk en het tempo te hoog.

IMG_0054 klein 2
Dogscooter fun

Steppen op verschillende merken

De Dogscooter is een step voor volwassenen, gebaseerd op de Kostka Tour Max Dog, maar ook Kickbike, Crussis en Morxes leveren verschillende hondensteps. Bij alle dogscooters zorgt het grote voorwiel voor comfort en veiligheid. Het kleine achterwiel zorgt voor meer ruimte tijdens het steppen en het lage zwaartepunt zorgt voor veiligheid en stabiliteit. 

Daarnaast hebben wij soms tweedehands steps te koop. Kijk op onze webshop voor alle details en prijzen! Sinds kort is onze nieuwe webshop in de lucht. Neem vast een kijkje!

Huur een dogscooter

Om te ontdekken of het steppen met je hond voor jou én je viervoeter een fijne bezigheid is, kan bij ons een hele maand een hondenstep huren voor maar € 75,-. Voor dit gereduceerde bedrag krijg je een Kostka Tour Max mét een Walky dog tot je beschikking. Besluit je naderhand een dogscooter aan te schaffen, dan ontvang je € 30,- retour. Informeer wel vooraf of er een exemplaar voorradig is, want de belangstelling is groot.

Steppen met de hondenstep
Veilig trainen

Veilig oefenen met je hond

Steppen met je hond is veilig en de kans op blessures is minimaal, dankzij de doordachte Walky Dog die met één klik aan de step bevestigd wordt. Zo heb je de hond volledig onder controle. En, omdat je moeiteloos snelheid maakt ben jij (én je hond!) er zó aan verknocht.

Zowel voor de hond als baasje is het steppen uitermate gezond. De rechtlijnige draafsnelheid zorgt voor een goede spieropbouw rond de gewrichten en zelf werk je aan een goede conditie. Tel uit je winst!

IMG 0092 2
Ideale draafsnelheid

Ideale draafsnelheid

Er hoeft niets gemonteerd of afgesteld te worden, gewoon de Walkydog vast maken aan de halsband en vervolgens aan de step vastklikken. Het systeem is geschikt voor alle honden en alle rassen. De snelheid van een step is de ideale draafsnelheid voor een hond. Hierdoor bouwt hij spieren op en vermindert de kans op gewrichtsproblemen.

In de webshop vind je alle modellen hondensteps. Zo zijn er modellen specifiek om te steppen met sledehonden (mushing), maar ook volop keuze in toersteps die we voorzien van de Walky Dog. En daarmee ideaal om te steppen met elk ras. Twijfel? Informeer!

Instructies voor steppen met je hond

Dat tegen de 50% van de Nederlanders te zwaar is, weten we allemaal. Dat al ruim 40% van alle honden ook last heeft van overgewicht is minder bekend. Wel hebben de dierenartsen de noodklok geluid: honden hebben ook méér beweging nodig. Een half uurtje wandelen is vaak te kort en het tempo te laag. Fietsen is gevaarlijk en het tempo te hoog. Steppen met je hond is de meest veilige en leuke manier om jezelf én je hond in conditie te houden.

De beste step

Onze hondensteps zijn 100% kwaliteitsproducten en speciaal voor dit doel geselecteerd of aangepast. Het grote voorwiel zorgt voor comfort en veiligheid. Het kleine achterwiel zorgt voor meer ruimte tijdens het steppen. Het lage zwaartepunt zorgt voor veiligheid en stabiliteit. Alle hondensteps zijn van een superieure kwaliteit en de afwerking staat op een hoog peil. Ze staan allemaal op onze gespecialiseerde webshop!

Enthousiast

Sommige honden vinden het steppen leuk vanaf het begin en gaan er meteen mee aan de slag. Andere honden aarzelen aanvankelijk, maar ik moet nog een hond tegenkomen die er niet van houdt. Na enig geduld met aarzelende honden, wennen ze gewoonlijk snel aan de step en zijn ze uiteindelijk enthousiast.

Veiligheid voor alles op de step

Ons advies is om drukke wegen met autoverkeer en smalle paden met mogelijke obstakels te vermijden. Zoek voor het steppen met je hond zoveel mogelijk rustige parken, fiets- en wandelpaden op (let op: voor de Nederlandse wet bent u met uw step een voetganger) en verken deze eerst voordat u gaat steppen. Zorg ervoor dat u en uw hond voldoende geoefend en getraind zijn, voordat u met hogere snelheden gaat steppen. Én dat uw hond naar uw commando’s luistert en de nodige nieuwe commando’s, zoals “stop, traag, rechts en links”  eerst aangeleerd heeft.

Niet voor kinderen

Het steppen met de hond is niet geschikt voor kleine kinderen. Bij gebruik door minderjarigen moeten deze tenminste 20 kg meer wegen dan de hond. Ook voor deze groep raden wij het volgen van lessen aan bij een erkende hondenschool. Voor het steppen moet uw hond ouder dan 12 maanden zijn.

De Walkydog

De Walkydog is de verbinding tussen step en hond. Het gepatenteerde systeem is goedgekeurd door het Duitse TÜV en bestaat uit een metalen staaf met daarin een veersysteem met 3 veren en een touw. De Walkydog is bestemd voor het zo veilig mogelijk steppen met uw hond en moet niet voor andere doeleinden gebruikt worden.

Vanwege de werking van de veren adviseren wij ook om eerst de Walkydog aan de step vast te klikken, vervolgens te controleren of deze goed vastzit en dan pas uw hond vast te maken. Drie veren is voldoende voor zeer sterke honden als Malamute en Doberman.

Aanpassen aan de schofthoogte

U kunt gemakkelijk de bovenkant van de stang losschroeven, het touw met de veren uit de stang halen, de knoop aan het uiteinde losmaken en dan 1 of 2 veren verwijderen. Twee veren is uitstekend voor rassen als Duitse herder , Border Collie, Dalmatiër en Golden Retriever.  Eén veer is bestemd voor het steppen met kleinere honden.
Voer regelmatig een controle uit op de werking van de Walkydog; de knoop in het touw kan losraken en het touw zelf is aan slijtage onderhevig. Bij twijfels raden wij u aan om het touw te vervangen

De eerste keer steppen met je hond

Doe de hond eerst het tuig om en pas het zodanig aan, dat er enige speling (één vingerbreedte) ontstaat tussen de riem en de borst achter de voorpoten. Maak dan de voorriem los genoeg om te voorkomen dat de voorpoten bekneld raken.

Zorg ervoor, dat je hond een goed tuig aangemeten krijgt. Een goede dierenspeciaalzaak kan u hierover ook uitgebreid informeren. De Walkydog kan eventueel aan een halsband bevestigd worden. In dit geval raden wij een bredere halsband aan om eventuele druk beter te verdelen.

De hondenstep in de praktijk
 • Roep uw hond en vraag hem naast de step te gaan zitten of staan, naast de Walkydog. Dit kan 5-10 minuten vergen. Maak eerst de Walkydog aan het frame vast en zet uw hond naast de step, zonder hem aan te lijnen. Probeer de hond zo te positioneren dat hij de step of de Walkydog niet aanraakt. Loop eerst rustig en wen de hond eraan om netjes in een rechte lijn naast de step te lopen.
 • Vermijdt in dit stadium scherpe bochten.
 • Verhoog vervolgens het tempo en jog met de hond & step (zonder de hond vast te maken). Doe dit gedurende 5-10 minuten.
Eerst lopen, dan steppen met je hond
 • U bent nu klaar om de hond aan het systeem vast te haken. Loop eerst weer een tiental meters met de hond aan de step. Houdt de hond gefocust op een voorwaartse beweging. Als de hond weet dat hij een doel heeft, zal hij zich meer op zijn gemak voelen. Dit zou nog eens 5-10 minuten moeten vergen.
 • Voer nu het tempo op en begin te joggen. Na 5-10 minuten verplaatst u een deel van uw gewicht op de step.
 • Neem de tijd met deze werkwijze. Het hoeft niet persé in één keer te lukken, maar de meeste zelfverzekerde, jonge honden krijgen het in één enkele sessie onder de knie. Als de hond bang wordt, stop dan en ga op een later moment terug naar een stadium waarin u succes had. Uw hond moet er ook plezier aan beleven!
Meer tips:
 • Doe een aantal oefeningen of spelletjes met uw hond zodat hij enigszins vermoeid wordt, alvorens te beginnen.
 • Neem de step mee naar binnen, zodat de hond al aan de step kan wennen en probeer de hond vast te maken aan de step en beweeg met hem en de step in cirkels, soms voelen honden zich veiliger binnenshuis.
 • Geef je hond tijdens het steppen complimenten.
 • Laat je hond eerst zijn behoefte doen, voordat je gaat steppen.
 • Om vertrouwd te raken met het steppen adviseren wij je om eerst zelf zonder hond te oefenen.

Veiligheid in gebruik

 • Mijn advies is om de hond aan de rechterkant vast te maken. Zo heeft hij het minste last van tegemoetkomend verkeer of andere honden, mensen, fietsen, enz. En op trottoirs kan de hond eventueel op het zachtere gras lopen, terwijl de step zich op het verharde trottoir (minder weerstand) bevindt. Controleer regelmatig of de voetkussens van uw hond geen (schaaf)wondjes vertonen.
 • Bouw het steppen rustig op. Het is ook niet verantwoord om zonder training een marathon te lopen of de vierdaagse te wandelen. Een gezonde en geoefende hond moet afstanden van 20 km kunnen lopen. Eventueel korte pauzes inlossen om uw hond te laten drinken
Draven, niet galopperen
 • Uw hond moet draven (geef complimenten als hij dat doet). In de regel is dit een snelheid van ongeveer 13 km per uur. U kunt overwegen om een snelheidsmeter te monteren. Het is niet de bedoeling dat de hond galoppeert.
 • Maak uw hond elk 1/2 uur los van het systeem om zo vrij te kunnen spelen of te zwemmen. Natuurlijk kan de hond even zitten of liggen om uit te rusten. Verlaat de hond nooit onbeheerd aan de step, hij kan onverwachte bewegingen maken en zelfs zichzelf bezeren.
 • Verminder gebruik bij warm weer, kijk uit voor hete bestrating en zorg ervoor altijd water bij de hand te hebben.
Controle met de hondenstep
 • Wees een „ruiter“ en zorg ervoor de controle te behouden over de richting en de snelheid. Let goed op katten, andere honden, enz. die uw hond kunnen afleiden.
 • Pas op voor gevaarlijke oppervlakten zoals grint, zand, glas, hobbels, richels, enz. Houdt uw remmen afgesteld en uw banden op de juiste spanning.
 • Controleer losse delen vóór elke rit. Steppen in het bos is fijn maar denk eraan dat de banden in de zachtere ondergrond meer weerstand ondervinden, bij gebruik in het zand is het aan te bevelen om de bandenspanning te verminderen.

Fun!

Het belangrijkste is natuurlijk om veel plezier met uw hond te hebben! Bewegen en steppen met je hond is leuk, in de meeste gevallen gezond en voor beide verantwoord. Step Events kan echter geen verantwoordelijkheid nemen voor uw gezondheid en die van uw hond. Bij vragen of twijfels op dat gebied verzoeken wij u om met uw arts en/of dierenarts contact op te nemen. Wilt u eerst een step huren, kijk dan onder “step huren”.

Op zoek naar een (sportieve) step?