De beste fiets of step voor volwassene, welke is de nr 1 keuze voor jou?

P1020580 300x225 1
Steppen is fun.

De fiets of step voor volwassene: een vergelijking

De Fiets of step? Welk vervoersmiddel heeft de meeste voordelen? Steeds meer mensen kiezen voor de step als hun favoriete vervoermiddel voor hun dagelijkse woon-werkverkeer. En de populariteit van (vooral) de elektrische step is de afgelopen jaren snel gestegen.

Tegelijkertijd is de fiets al tientallen jaren alomtegenwoordig in veel Europese landen. Ook het aantal mensen dat naar het werk fietst, is flink toegenomen. We zullen hier de voordelen van fietsen of steppen vergelijken. Rekening houdend met alle uiteenlopende criteria om je te helpen kiezen tussen de twee. Deze vergelijking is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe tweewieler voor dagelijkse vervoer.

De argumenten voor het kiezen tussen fiets en step.

Er zijn veel argumenten beschikbaar om een goed gefundeerd antwoord te geven op de vraag: ‘Welke vervoerswijze is beter? Step voor volwassene of fiets?’. Onze criteria omvatten belangrijke punten zoals veiligheid, comfort, milieu, toegankelijkheid en prijzen.

PicsArt 10 12 01.19.15

Gebruiksgemak van een fiets of step

Als je het gewicht van een step voor volwassene en een fiets in aanmerking neemt, zal je merken dat de meeste steps lichter zijn dan fietsen. Steps hebben ook nog een ander voordeel: ze zijn niet breed, en geschikt voor elke, (ook smalle) rijbaan en extreem veelzijdig. Bovendien is het met een step gemakkelijker manoeuvreren en het een uitstekende optie voor forenzen. Nadat je op je step hebt gereden, kun je hem gemakkelijk meenemen in de trein of bus, omdat de meeste gemakkelijk opvouwbaar zijn. Dit is een belangrijk punt om te overwegen, vooral als je in een stad woont met volgepakte trams en bussen tijdens het spitsuur.

Het verschil in comfort van fiets of step

Het vinden van een fiets met de juiste maat van het frame en de hoogte van stuur en zadel kan een uitdaging zijn, en de sommige fietsliefhebbers bezitten meerdere fietsen om dat te compenseren. Het kopen van meer dan één fiets kan een aanslag op je portemonnee zijn en is voor de meesten van ons geen haalbare optie. Het verstellen van stuur en zadel is een lastige taak en kan wat tijd in beslag nemen. Als de hoogte niet dienovereenkomstig wordt aangepast, kan dit nek- en rugpijn veroorzaken.

Rechtop staan op de step

Op een step voor volwassene kun je rechtop staan en hoef je niet voorover te buigen. Ergonomisch gezien presteert een elektrische step beter dan een elektrische fiets en is het rijden ervan minder schadelijk voor je rug. Het geeft je ook een fijne gelegenheid om van houding te veranderen na een lange dag op kantoor, omdat de meeste banen tegenwoordig zittend van aard zijn. Hoewel een fiets misschien een betere aerodynamica heeft en je een betere training geeft, zal een step comfortabeler zijn tijdens woon-werkverkeer. En meer geschikt voor een dagje uit.

Last but not least: Op een step hoef je nooit te klagen over zadelpijn, eenvoudigweg omdat het geen ongemakkelijk zadel heeft.

een step reserveren in Amersfoort
Steppen is voor alle leeftijden

Prijs

Een grote zorg voor veel forenzen is de prijs van hun nieuwe vervoermiddel. Welnu, we hebben goed nieuws voor iedereen die krap bij kas zit : de (elektrische) step voor volwassene is in de meeste gevallen voordeliger dan de fiets. Een ander punt om te overwegen is de prijs van onderhoud. Een step is veel eenvoudiger en voordeliger in onderhoud dan een fiets. Banden en versnellingen van fietsen moeten regelmatig worden gecontroleerd, die kosten kan je gemakkelijk besparen door in plaats van een fiets op een step voor volwassene te rijden.

Elektrisch: hoe zit het met het milieu?

Hoewel beide opties goed zijn voor het milieu, wint de elektrische step voor volwassene als we energiebesparing onder de loep nemen. E-steps gebruiken minder energie en zijn efficiënter dan fietsen. Dus het kost je ook minder in gebruik. Voor degenen die echt milieubewust zijn: je kunt kiezen voor een gewone step of een elektrische met trapondersteuning. Steps hebben ook een buitengewoon lange levensduur, als ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals de Micro Colibri. “In feite is de (elektrische) step voor volwassene zo efficiënt dat een mens ongeveer negen keer zoveel energie zou verbranden tijdens het lopen en ongeveer vier keer zoveel als hij dezelfde afstand fietst”

Kies je voor een fiets of step voor volwassene?
Steeds meer forenzen op de fiets

Verkeersveiligheid elektrische fiets en elektrische step

(Elektrische) fiets of step voor volwassene: hoe vergelijken ze zich op het gebied van verkeersveiligheid? Om u een idee te geven van hoe veilig steps zijn, zullen we enkele officiële statistieken bekijken. Volgens meerdere onderzoeken zijn steps statistisch gezien de veiligste manier van transport met nul slachtoffers in 2021.

Het aantal ongevallen met een elektrische fiets neemt daarentegen hand over hand toe. Het CBS ziet dat landelijk het aantal ongevallen met fietsers stijgt, in 2020 het hoogste aantal doden (229) in een periode van 25 jaar. Een derde van alle fietsdoden in 2020 (74 mensen) verongelukte op een e-bike. In 2019 overleden 65 e-bikers door een ongeval. Natuurlijk moeten we wel in aanmerking nemen dat het aantal fietsers vele malen groter is dat van steppers.

Snelheid van fiets versus step

Maar. Bent u op zoek bent naar een vlotte en efficiente manier om naar uw werk te rijden, dan is een fiets misschien de betere optie. Vooral vanwege de versnellingen. Dat maakt de topsnelheid van een fiets hoger dan die van een step voor volwassene.

steppen voor kids, kindersteps
Steps zijn voor alle leeftijden

Bredere fietspaden

Alleen, hoe maak je de stad veiliger voor elektrische fietsen en elektrische steps? Allereerst door de infrastructuur aan te passen, zegt. Stefan Westerman van de ANWB: ‘De hogere snelheid van e-bikers en de verschillende snelheden op het fietspad hebben gevolgen voor het ontwerp van de weg. Er zijn bredere fietspaden nodig. En, de ruimteverdeling in de stad moet anders, daar is bijna iedereen het wel over eens.’

Ernstiger

Met name de bochten in fietspaden moeten ruimer worden. Daarnaast moeten automobilisten vanuit een zijweg meer van het fietspad kunnen overzien, vanwege de hogere snelheid van zowel de elektrische step en -fiets. Ook de kuilen, stoepranden, of zelfs tramrails waar fietsers en steppers mee te maken krijgen: ‘Als de snelheid omhoog gaat, gaan die een grotere rol spelen. Als er iets mis gaat zijn de gevolgen ernstiger.’

De infrastructuur voor fietsen en steps is echter niet altijd toereikend, fietspaden zijn overvol. En rijden op het trottoir kan worden bestraft met een boete. Een handigere optie zou zijn om op een step te springen om drukke wegen te vermijden. Op een step ben je voor de wet voetganger. Niet dat het verstandig is om met 15 kilometer per uur over de stoep te razen, maar het mag wel van oom agent.

P1030124 300x225 1
Steps voor volwassene zijn populair voor bedrijfsuitjes

Fiets of step: wie wint?

Na het onderzoeken van een breed scala aan criteria, kunnen we vol vertrouwen stellen dat steps een voordeel hebben ten opzichte van fietsen. Woon-werkverkeer op een fiets of step geeft je een gevoel van vrijheid als je auto’s inhaalt die vastzitten in het verkeer of uitgeputte fietsers. De step voor volwassene is niet alleen een duidelijke winnaar als het gaat om milieuvriendelijkheid, maar draagt ook bij aan de verkeersveiligheid. Als je nog steeds twijfelt tussen fiets of step, raden we je ten zeerste aan om een step voor volwassene uit te proberen, en je zult er zeker geen spijt van krijgen.

De opmars van de elektrische step

Ondertussen zijn de elektrische steps zijn wereldwijd bezig aan een snelle opmars. En dat is niet verwonderlijk. Want overal slibben steden dicht. Met de compacte, opvouwbare steps rij je snel en slim langs stilstaande auto’s. Neem je liever de trein? Ze zijn ook ideaal voor de laatste kilometers tussen station en werk. Dankzij het lichte gewicht en de compacte afmetingen neem je de opvouwbare elektrische steps ook makkelijk mee in de bus. Met een elektrische fiets is dat een stuk ingewikkelder.

Elektrische step met trapondersteuning is legaal

Voor E-steps met elektrische trapondersteuning zijn geen specifieke regels zoals voor (elektrische) scooters. De innovatieve sensortechniek schakelt de trapondersteuning van de E-step in – net als bij E-bikes – zodra je zelf stept. De E-step versnelt alleen als je mee stept. In Nederland wordt de step met elektrische ondersteuning als een E-bike gezien. Voor deze E-steps gelden de verkeersregels voor fietsers. Deze steps zijn – net als de E-bike – geen ‘motorvoertuig’ en daarom zijn helm, rijbewijs, minimum leeftijd, kenteken, of WA-verzekering niet verplicht.

Overal in Europa maak je gebruik van de ont-zet-tend handige legale elektrische steps. Maar niet in Nederland. Hier is dit handige vervoersmiddel helaas illegaal. Niet dat dit menigeen ervan weerhoudt om er toch één te kopen. Het gevolg? Je riskeert een boete van € 280,- én inbeslagname van je kostbare step.

De eerste legale elektrische step voor evenementen in Amersfoort
Een fijne manier om de stad te ontdekken.

Legale elektrische step

Maar nu is er de Stapstep. Dankzij de ingenieuze trapondersteuning is deze legale elektrische step dé oplossing voor de korte afstand. Hij valt namelijk in dezelfde categorie als de elektrische fiets. Dit volgens een officiële verklaring van het ministerie van verkeer en waterstaat.

Ideaal voor evenementen

De Stapstep weegt maar 11,5 kilo en is makkelijk in te klappen. Dat én het handzame formaat maakt deze legale elektrische step ideaal voor elk ritje in de stad. Hij brengt ja snel en gemakkelijk van A naar B. Je stapt makkelijk op en af om iets te bekijken. Op een terrasje leg je hem eenvoudig onder de tafel neer. Vandaar dat Step Events in 2023 nu de legale elektrische steps gaat verhuren en inzetten voor leuke uitjes in de prachtige binnenstad van Amersfoort.