Hardlopen slecht voor je gewrichten? Steppen niet!

Hardlopen. Voor veel mensen is het haast een religie. Maar nog meer mensen haken af. Blessures of gebrek aan motivatie zijn vaak redenen om te stoppen. Vaak willen deze sporters wel blijven bewegen, maar noodgedwongen moet men stoppen. Wil jij tóch aan duursport blijven doen: bekijk dan hier waarom steppen hét alternatief is.

20140923 133639 300x225 1
Niet meer hardlopen? Probeer de step.

Het beste alternatief voor hardlopen

Steppen is namelijk hét beste alternatief voor hardlopen. Het is een échte duursport die in lichamelijk, maar ook psychisch opzicht een vergelijkbaar resultaat oplevert. Een uur steppen met een gemiddelde snelheid van 20 km/uur levert al snel dezelfde calorieverbranding op als een uur hardlopen. Maar dan zonder de beruchte kans op blessures die hardlopen met zich meebrengt.

Meer voordelen

Er zijn nog meer voordelen. Steppen is opvallend leuk om te doen. Veel mensen krijgen spontaan herinneringen aan hun jeugd toen ze met kleine stepjes over de stoep vlogen. Daarnaast kom je gewoon verder en je ziet meer. Veel steppers maken prachtige tochten over de vele fietsknooppuntroutes die ons land rijk is. En, daar waar hardlopen voor velen geen haalbare kaart is, is steppen dat wél. Denk maar aan al diegenen die kampen met een flink overgewicht. De step maakt het mogelijk om snel en op een prettige manier veel calorieën te verbranden.

slider 2 300x126 1
Lekker buiten duursporten.

Complete work-out

We gaan nog even door. In tegenstelling tot andere duursporten zoals fietsen, gebruik je op de step bijna alle spiergroepen in je lichaam. Je traint niet alleen been- en bilspieren, maar ook buik-, rug-, en armspieren. Eigenlijk kan je je abonnement  op de sportschool opzeggen. Ook fijn: al steppend versterk je de spieren rondom je (knie)gewrichten, waardoor deze minder belast worden of aan slijtage onderhevig zijn.

steppen is de nieuwe duursport
Betere techniek, meer snelheid

Step kopen of huren

Wellicht ben je -ondanks alle argumenten- nog niet klaar om te gaan steppen in plaats van hardlopen. Enerzijds begrijpelijk, want het is toch een investering van enkele honderden euro’s. Wil je je uitgebreid oriënteren, kijk dan eerst even op https://www.step-kopen.eu/ . Maar er is een goed alternatief om te ontdekken of de stepsport écht iets voor jou is. Je kunt bij ons ook een step voor een maand huren. Lang genoeg om een verantwoorde beslissing te kunnen nemen. De huur bedraagt maar € 60,- en bij aanschaf ontvang je de helft terug. Dus… wat let je? Kom langs in onze winkel en ontdek één van de beste alternatieven voor hardlopen!

Fysiotherapeuten bevelen step aan

Vorig jaar mocht ik -voor het eerst- een keer naar de fysiotherapeut. Wat schetst mijn verbazing? Het eerste dat ik zie is een step! Een prachtige Morxes Sport die ook nog eens bij ons in de stepwinkel was gekocht. Natuurlijk ging het gesprek meteen over dit onderwerp. En, wat blijkt? Deze fysiotherapeut (en veel van haar collega’s) bevelen de sportstep aan als uitstekend alternatief voor het hardlopen. Is hardlopen slecht dan? Nee, zeker niet, maar de belasting voor de knieën is heel behoorlijk, volgens haar. Op jonge leeftijd zal je daar niet zo snel nadelen van ondervinden, maar als de leeftijd vordert ontstaan er vaak klachten.

En die klachten zijn vaak niet geheel onschuldig. Versleten knieën in de eerste plaats. Bovendien ontstaan er andere problemen met de hamstring onder andere, volgens de fysiotherapeut. Voor de knieproblemen moet er geoefend worden. Dit is als regel een oefening waarbij men -staand op één been- op en neer beweegt. En laat dat nou net de beweging zijn die je maakt op de step. Soms wel 30 tot 40 keer per minuut, afhankelijk van de snelheid die je wil maken.   

Dus, op die manier vang je twee vliegen in één klap: je bent lekker aan het trainen en werken aan je gezondheid. Daarnaast bouw je het spierweefsel rondom de knieën op. Hierdoor zullen je klachten verminderen, terwijl je toch lekker met een goed alternatief voor hardlopen aan het werk bent.