De voordelen van de autoped

Als tegengewicht voor de dagelijkse stroom nieuwsberichten over zogenaamd groene elektrische voertuigen brengen wij nog maar eens een echt milieuvriendelijk alternatief: de “footbike” of “kickbike”, een fiets zonder trappers, de opvolger van de autoped of de step. Een efficiënt vervoersmiddel voor de drukke binnenstad.

senioren 020 150x150 1
De autoped: populair bij alle leeftijden.

De aluminium step die vandaag erg populair is bij kinderen (en bij jongvolwassenen die er allerlei trucks mee uithalen – de “freestyle scooters”) werd begin jaren negentig uitgevonden door een Zwitserse bankier. Voor volwassenen kwamen er soortgelijke vouwscooters op de markt, die iets groter zijn en over een handrem beschikken. Al deze voertuigen zijn meer verwant aan de skateplank dan aan de fiets en nauwelijks bruikbaar als praktisch transportmiddel.

In 1994 kwam een Finse student met de “kickbike” of “footbike” op de proppen (eigenlijk een heruitgave van modellen uit de jaren 1930). Deze tweewieler is veel groter, sneller en comfortabeler dan aluminium autopeds en lijkt uiterlijk veel meer op een fiets dan op een skateplank. Hij is enigszins verwant aan de allereerste fietsen uit de negentiende eeuw, de “draisine” (zonder pedalen maar met een zadel) en de “vélocipède”, een fiets met pedalen waarvan het voorwiel groter is dan het achterwiel.

De kickbike blinkt uit in eenvoud: twee wielen, een stuur, een platform, remmen en een bel. Meer is er niet aan. Een footbike is een fiets zonder zadel, kettingaandrijving, versnellingen of pedalen.

P1020580 150x150 1
Op de step door het park

Waarom een fiets zonder trappers?

Waarom zou je een footbike kiezen in plaats van een fiets? Daar zijn verrassend veel redenen voor te bedenken. Fietsen zijn sneller en zonder twijfel superieur op wat langere afstand. Maar de kickbike is een eenvoudiger technologie en dat heeft zo zijn voordelen.

Ten eerste is hij door het ontbreken van pedalen, versnellingen en een aandrijfmechanisme een stuk goedkoper dan een fiets. Voor 400 euro heb je al een topmodel, bescheidener versies zijn te koop voor minder dan 200 euro. Eenvoudiger techniek betekent natuurlijk ook minder onderhoudskosten en minder kans op technische problemen (slijtage van de fietsketting, versnellingen die het begeven, enzovoort).

Door het ontbreken van een aandrijfmechanisme is een footbike ook lichter en dus makkelijker mee te nemen op de tram of de trein. Er zitten ook minder uitstekende delen aan waarmee je jezelf of andere passagiers blauwe plekken kan bezorgen. Een footbike is om dezelfde reden ook veel handiger voor wie op een appartement woont en zijn of haar voertuig liever mee naar boven neemt. Nog een voordeel: als je je voertuig toch op straat laat staan, loop je niet het risico dat je zadel wordt gepikt.

Drukke binnenstad

Maar ook tijdens het gebruik biedt de kickbike heel wat voordelen. Als een fietser snelheid moet minderen omdat ie bijvoorbeeld tussen stilstaande auto’s moet laveren, zal hij of zij niet trappen maar “steppen”. Bij erg lage snelheid is een fiets al trappend immers moeilijk recht te houden. Een kickbike is door het lage zwaartepunt erg stabiel bij lage snelheid.

Ook kan je veel sneller afstappen en opstappen en dus kan je makkelijk afwisselend stappen en steppen. Met een fiets gaat de overgang tussen rijden en wandelen heel wat minder vlot. Met een step kan je ook makkelijker aan je hand wandelen.

Zadelpijn op de autoped

Steppen lijkt vermoeiender dan fietsen en dat is ook zo als je een even hoge snelheid wil halen. Aan een gezapig tempo is steppen echter minder vermoeiend dan fietsen – een kickbike is lichter dan een fiets en van zadelpijn heb je uiteraard geen last.

Samengevat is de moderne autoped dus beter geschikt voor kortere afstanden, lagere snelheden en drukkere verkeerssituaties zoals in de binnenstad, terwijl de fiets beter is voor langere afstanden, hogere snelheden en comfortabele fietspaden.

Conditie opbouwen

Afgezien van de praktische voordelen is de step uitermate geschikt om aan je conditie te werken omdat het hele lichaam in actie komt en er veel meer afwisseling zit in de gemaakte bewegingen (je moet regelmatig van been wisselen).

Daarom wordt de tweewieler ook vaak gebruikt voor wedstrijden of voor conditietraining – aan hoge snelheid dan. Interessant is ook dat er bij een kickbike minder druk op de knie wordt gezet dan bij een fiets.

Kickbike sport

Er bestaan (naast de stadsmodellen) zowel kickbikes gericht op snelheid (analoog aan racefietsen) als kickbikes gericht op off-road gebruik (analoog aan de mountain bikes).

Hond

De moderne autoped is helemaal ideaal voor wie een kwieke hond heeft (“dog scootering“). De fabrikanten van kickbikes verkopen speciale lijnen om je trouwe viervoeter als motor in te zetten en er zijn zelfs speciale voertuigen te koop.

Een andere nichemarkt voor de footbike zijn mensen die een steil heuvelachtig of bergachtig terrein afleggen. Bergaf heb je immers geen pedalen nodig en bergop is een step makkelijker te voet mee te nemen dan een fiets (al kan je met een kickbike ook bergop rijden). Afdalingen met kickscooters zijn ook bij sporters populair – door het lage zwaartepunt kan je erg hoge snelheden halen.

Sommige footbikes beschikken over een bagagedrager en er kunnen net zoals op een gewone fiets manden of tassen aan bevestigd worden. Er bestaat ook een autoped voor het vervoer van goederen – de Cargo step, een driewieler die we een maand geleden presenteerden. Er zijn ook kickbikes met 4 wielen op de markt voor wie het liever erg rustig aan doet.